2 Ekim 2007 Salı

Zeytinyağlı Yaprak Sarma ve Biber Dolması


Sarmalık Yaprak Saklama Metodu
Sarmalık yaprakların çıktığı zaman(haziran filan gibi) birkaç kilo alıp böyle konserve yaptım. Aslında salamura yaprağa göre pratik ve sağlıklı bir yöntem bence bu, annemin yıllardır kullandığı teknik ve baya uzun süre kalıyo kavanozlarda
yarım kilo taze yaprak alıp üstüste 10-15 adet koyup ikiye katlanır ve tekrar katlanır, temiz cam kavanoza üstüste bastırılarak konur. Yeni kavanoz kapağı temiz suda kaynatılır, ve sudan alınır, sıcak alınan kapaklar sıcak sıcak sıkıca kapatılır.Yaprak sarma yapılacağı zaman açılır tazecik kullanılır.


Zeytinyağlı Yaprak Dolması
gerekli malzeme;
  • 2 su bardağı pirinç
  • 1 su bardağı zeytinyağı
  • 5 adet soğan
  • 2 y.kaşığı kuş üzümü
  • 2 y.kaşığı dolmalık fıstık
  • 1 adet ince tatlı kırmızı biber
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 2 çay kaşığı yenibahar
  • 2 kesme şeker
  • 2 çay kaşığı tuz
  • (yarımkiloluk kavanozun içinde) taze yaprak yada salamura 300.gr yaprak
  • 1 limon
  • yetince sıcak su
Yapılışı;
Yaprakları tuzlu kaynar suya koyup hafif haşlayın, Dolmalık fıstıkları 1 su bardağı zeytinyağ ile rengi hafif dönene kadar kavurun, soğanları ince ince kıyıp fıstıkların üstüne ilave edin, çok ince kıyılmış biberi ekleyin,kuş üzümlerini sıcak suda biraz şişirin, yıkanıp süzülmüş pirinçleri ekleyip kavurun,yenibahar kesme şeker,tarçın,kuş üzümü , tuzu ekleyip karıştırın ve 1 bardak su ilave edip kağaını kapatıp demlenmeye bırakın.Harç demlenirken yaprakları süzgece alıp siraz sıkın suyu süzülsün.Tencerenin altını yaprakla kaplayın ve yarım limonu ince ince kesip koyun.
Her yaprağın içine 1 tatlı kaşığı harç alıp ortasına yerleştirin ve düzgünce sarın ve sıkın.
Tektek aynı işlemi yapıp tencerede boşluk kalmıycak şekilde sıralayın.en üsütne kalan yarım limonu dilimleyin ve yaprakla kapatıp dolmaların üstüne 1 parmak çıkıcak şeklide tencereye sıcak su ilave edip (bir tabakla kapatıp dolmalar dağılmasın diye) önce harlı ateşe sonra kısık ateşte suyunu çekene kadar pişiriyoruz. Soğuyunca sarımsaklı yoğurt yada sade olarak afiyetle yiyiyoruz. (Dolmalar fazla geldiyse pişirilmeden dondurucuda da saklayabilinir.)

Zeytinyağlı Biber Dolması(acılı)

gerekli malzeme;
  • 250.gr. kırmızı tatlı biber küçük dolma yapmaya uygun olanlardan
  • 250.gr.dolmalık biber
  • 1 su bardağı pirinç (herbir dolma için 1 yemek kaşığı pirinç)
  • yarım su bardağı zeytinyağı
  • 2 adet soğan
  • 1 adet tatlı kırmızı küçük biber
  • 3 çay kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı yenibahar
  • 2 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı nane
  • 3 domates
  • yetince sıcak su
Yapılışı;
Dolmalık biberlerin içini temizleyip yıkayın. soğanları ince ince kıyıp zeytinyasğında kavurun, çok ince kıyılmış biberi ekleyin, yıkanıp süzülmüş pirinçleri ekleyip kavurun,2 Domatesi rendeleyip pirinçlerin üstüne ilave edin. Yenibahar, pulbiber, nane ve tuzu ekleyip karıştırın.Her biberin içini biraz üstten boşluk kalıcak şeklide harçtan doldurup içine üsütüne birdilim domatesle kapatıp tencereye koyun. Tektek aynı işlemi tekrarlayın ve dolmaların üstüne su çıkmayacak kadar su koyu tencerenin ağzını kapatıp önce harlı ateşe sonra kısık ateşte (pirinçler pişene kadar) pişiriyoruz. Ilık yada soğuk afiyetle yiyiyoruz. (Dolmalar fazla geldiyse pişirilmeden dondurucuda da saklayabilinir.)Ben heriki dolmayı 1 gün sonra yemeyi tercih ediyorum.Daha leziz oluyor.

Hiç yorum yok: